8 Nisan 2014

L’Eroica







Her yıl sonbaharda (ekim ayının ilk pazarı) İtalya’nın Toskana Chianti bölgesinde klasik bisikletler için gerçekleştirilen, kelime anlamı ‘kahramanca’ olan bir etkinlik L’Eroica.

Çelik kadrolu klasik bisikletlere ve geçmiş dönemlerin donanımlarına gösterilen ilginin artmasıyla, ilki 1997 yılında 92 kişiyle gerçekleşen bu amatör yarışın katılımcı sayısı her yıl yükselmekte. 2012, etkinliğin 5000 kişiyle yapıldığı ilk yıl oldu. Yarışmacılara seçenek olarak dört farklı yol uzunluğu sunuluyor. Yarışın yanı sıra büyük bir pazar, sergi ve çeşitli kutlamalar da etkinliğe renk katmakta.

Toskana’ya özgü ‘beyaz yollar’ (strade bianche) neredeyse yarış yolunun %50’si. Topografyası ve niteliğiyle ciddi bir meydan okuma gerektiriyor. Çünkü, bunlar bisiklet için zor, çakıllı yollar. Bir de en uzun yolda, toplamda yaklaşık 3800 m iniş çıkış var.

2009’dan beri L’Eroica’ya ‘modern’ bisikletler (1987 sonrası modeller) kabul edilmemekte.

Toskana’nın kalbi sayılan Chianti’nin bağlarıyla ün yapmış, kuzeyde bulunan Chianti–Classico bölgesinin 70 km’lik şarap yolu (Via Chiantigiana) üzerinde çokça mahzen yer almakta. ‘Gallo Nero’ (siyah horoz) etiketi taşıyan şişelerdeki şaraplar kaliteli olarak kabul edilmekte. Kalitenin bozulmaması ve aynı kalması için renk, tat, üzüm çeşidi, şeker, asit ve alkol derecesine pek çok kural getirilmiş.

L’Eroica’nın da kuralları var. İnternet sitesinde en ufak ayrıntısına kadar her şey anlatılmış. Öne çıkanları özetlemek gerekirse: Bu yıl 5 Ekim 2014 Pazar günü Siena bölgesi Gaiole (Chianti’de) şehrinde başlayıp sonlanacak yarışın 4 farklı aşaması bulunuyor; 2 uzun (205 km veya 135 km) ve 2 kısa (75 km veya 38 km). Her katılımcı durumuna göre izleyeceği uzun veya kısa bir yolu seçebiliyor.

Başlangıç saati, uzun yollar için (205 km ve 135 km) 05.00 ile 07.00 arasında istenilen saatte, kısa yollar için (75 km ve 38 km) 08.30 ile 10.00 saatleri içinde her 10 dk’da bir gruplar halinde.

Ancak 06.30’dan önce start alanlar için ön - arka ışık bulundurmak ve fark edilir parlaklıkta üst giymek zorunlu tutuluyor.

L’Eroica 2014’ün yaklaşık 5.500 katılımcısı olacak. Bunların 2.500’ü kayıt yaptıranların arasından rasgele çekilişle seçilmiş olanlar; diğer 2.500’ü 60 yaş üzeri ve kadınlar, 500‘ünü de kurumun konukları oluşturacak.

Peki burada seçim nasıl yapılıyor ve hangi ölçütlerle?
  • 1 Ocak 1954 ile 31 Aralık 1997 arası doğmuş (60 yaş altı) İtalyanlar arasından 1.500, aynı tarihler arası doğmuş yabancı katılımcılar arasından 1.000 kişi. Tabii hepsi kura ile.
  • 1955 ile 1998 arası doğmuş (60 yaş altı) 1.500 İtalyan ve 1.000 yabancı çekiliş ile bireysel ya da kümeli (gruplar için) olarak;
  • 1954 öncesi doğmuş (60 yaş üstü) İtalyan ve yabancılar sınırsız sayıda, kadınlar ise yaş ve sayısına bakılmaksızın kayıt olabiliyor. Ayriyeten kurumun davet ettiği konuklar var.
  • 60 yaş altı erkeklerin kayıtları 1 Şubat - 3 Mart 2014 tarihleri arasında internet üzerinden gerçekleşiyor. Kuraya girebilmek için ödenen 2,5 avro geri verilmeyip çekilişin giderlerinde kullanılıyor. Başvuru bireysel veya grup olarak yapılabilmekte. Gruptan anlaşılan, birden fazla kişi. Kişi başına ancak tek bir kayıt açtırmaya izin var. Gruplar kuraya grup lideri ismiyle girip tek bir ücret ödemekteler.
  • Çekiliş noter huzurunda 3 Mart 2014 sonrası gerçekleşiyor. Her bireysel  aday ancak bir kere kuraya katılabiliyor. Grupların (2 ve daha fazla kişi) kuraya katılımı ise grup adı altındaki kişi sayısına göre 2 ila 4 katılımcı için 1, 5 ila 9 katılımcı için 2, 10 ila 14 katılımcı için 3, 15 ila 19 katılımcı için 4, 20 ve daha fazla sayıda katılımcı için 5 ayrı olanak şeklinde. Tabii her katılımcının ancak bir grupta yer almasına izin var. Uyulmaması durumunda yarış dışı bırakılmakta.
Bu şekilde L’Eroica’ya seçilmiş olanlar 45 avro katılım ücreti ödeyerek yarışa dahil oluyorlar.
  • Her yaşta kadın ve 31 Aralık 1954 öncesi doğmuş 60 yaş üzeri erkeklerin kaydı ise 15 Mart - 30 Haziran 2014 tarihleri arasında internetteki belgenin doldurulup kişi başı 45 avro ücret ödenmesiyle olmakta.
Bunların dışında bağış yaparak da kayıt olunuyor. Bunun şartı ise; 15 Mayıs 2014 sonrası 100 avro (Alüminyum), 15 Haziran 2014 sonrası 150 avro (Titanyum) veya 1 Eylül 2014 sonrası 200 avro (Çelik) bağışta bulunmak.

Bağış çeşitleri için en az 100’er kayıt açılıyor.

Normale göre daha yüksek olan bu ücretler kurum tarafından seçilen yerlere bağışlanıyor. Kayıt sırasında kullanılmasını istediğiniz bağış alanını seçebiliyorsunuz.

Evet, şimdi katılım için diğer ölçütler nedir onları görelim.
  • Sadece L’Eroica bisikletli sürücülere izin var. Yani 1987 öncesi çelik kadrolu yol bisikletleri (cycle-cross ve zamana karşı bisikletler alınmıyor). Tek izin verilen alüminyum kadro, vidalı veya yapıştırılmış eklemli Alan (İtalyan) ve Vitus (Fransız) bisikletleri.
  • Vites kollarının alt boruda takılı olması (ancak 1980 öncesi gidon boğazında vites kolları izinli).
  • Kalpiyeli klasik pedallar (kilitli pedallar yasak, ancak Cinelli M71 pedala izin var).
  • Fren kablolarının gidon dışından geçmesi (kadro içinden geçen kablolar kabul ediliyor).
  • En az 32 telli ve alçak profilli (20 mm’den az) jant.

Yenilenmiş veya yeni üretilmiş ve yukarıdaki özellikleri taşıyan bisikletlere izin veriliyor. Şöyle ki:
  • Yeni çelik kadro bisikletler (eklemleri kaynaklı olan) klasik (vintage) özellikler taşırsa (vites kolları, gidon, pedal vs) etkinliğe alınıyor.
  • İç lastikli veya yapışık dış lastikli jantlara ve yolların zorluğundan arka tekerde yüksek vitesli dişliye izin var.
  • 38 km’lik yolda yukarıda sıralanan özellikleri taşıyan postacı bisikletleri, genel iş bisikletleri, eğlence bisikletleri ve belediye bisikletleri gibi farklı bisikletlere izin var. Dağ bisikletleri ilk 1985’de çıkması sebebiyle alınmıyor.
  • 15 ila 18 yaş arası katılımcılara sadece 38 ve 75 km’lik yollara, 65 yaş üstü gruba da ancak 38, 75 veya 135 km’lik yollara katılma izni veriliyor.
  • Kılığı, kıyafeti ve davranışları uygun olmayan katılımcılar etkinliğe alınmamakta. Yasaklı madde kullanmış veya bisiklet federasyonu / kulübü tarafından yasaklanmış bisikletçilerin kaydı onaylanmamakta.

45 avroluk katılım ücreti, bisiklet ve forma için yarışmacı numarası, resmi kontrol noktalarında damgalanacak olan yol kitabı, seçilen yola göre çok sayıda serinletici retro duraklardan yararlanma, etkinliğin hatıratı, etkinlik sonrası yemek ve yarış sonrası duş fırsatını içermekte.

  • Maksimum yarış süresi sabit. Yani istediğiniz kadar süreniz yok. 205 ve 138 km yolları için saat 20.00, 75 ve 38 km yolları için de saat 16.00’ya kadar bitiş çizgisine gelmelisiniz.
  • Kontrol damgaları önemli. Yolu tamamladığınızın kanıtı. Verilen yol kitabı çıkışta, ara noktalarda ve bitişte damgalanmakta. 135 ve 205 km yolları için kırmızı, 38 ve 75 km yolları için yeşil yol kitabı geçerli.
Etkinlikte bağlı olduğu UISP yönetmeliği geçerli.

Tarihsel Etkinlik - Klasik Bisiklet Sürüşleri
Bu özel etkinlikte (eğlence sürüşleri), tarihi kadrolar, geleneksel kostümler, geçmiş dönem (vintage) giysileri ve donanımlarının gerek asfalt gerekse beyaz yollarda kullanılmasına izin veriliyor.

“Cicloturismo” etkinliğinde “vintage” (geçmiş dönem) etkinliği kuralları geçerlidir. “Vintage” sürüşlerinde sert kask (deri kask, kep vb...) takma zorunluluğu yok.

Organizasyon ve katılımcılar diğer UISP etkinliklerindeki gibi aynı şekilde sigortalı sayılmakta.

Ödüller
L’Eroica’yı tamamlayan katılımcılar katıldıkları yolun uzunluğuna göre ödül alıyorlar. Ödülün parçası olan bir şişe Chianti Classico şarabı herkesin hakkı.

Diğer yandan, uzmanların değerlendirmesi sonucu 205 km yolunu tarihi değerlerde geçmiş dönem bisiklet ve giysileriyle tamamlayan ilk 10 ‘kahraman’a özel ödül verilmekte.

Ancak her hangi zorunlu bir nedenden dolayı etkinliğin yapılamaması durumunda katılım ücretini geri alamıyorsunuz.

Peki hangi şartlarda yarış dışı kalıyorsunuz?
  • Başka katılımcının numarasını taşır,
  • Kestirme veya dolambaçlı yollardan gider,
  • Kuruluşun çalışanları veya jüri üyelerine uygunsuz veya saldırgan davranışlar sergiler ve
  • Destek ve denetim noktalarında gösterilen yerler dışına çöp atarsanız 2 yıl boyunca yarışlardan uzaklaştırılırsınız.
  • Ağır olaylarda kurumun değerlendirmesi sonucu ömür boyu yasak bile gelebiliyor.
Burada en önemlisi, bölgeyi korumak ve temiz tutmak için herkesin göreve çağrılması.

Bunların dışında, 205 km L’Eroica yolunu tamamlayanlara 2 Kasım 2014 Gaiole Chianti’de koşulacak L’Eroica maratonu veya ultra maratonuna katılımda 10 avroluk bir indirim sağlıyorlar.

Bu etkinlikleri tamamlayan herkese verilen özel ödüller ise;
  • L’Eroica 205 km yolu + L’Eroica koşu maratonu: “Birleşik Ödül”,
  • L’Eroica 205 km yolu + L’Eroica koşu ultra maratonu: “Olağan Üstü Birleşik Ödül”.

Bu yıl 18.’si düzenlenecek olan L’Eroica öylesine tutuldu ki Japonya ve İngiltere’de de benzeri yarışlar yapılmaya başlandı. 18 Mayıs 2014’de L’Eroica Japan ve 22 Haziran 2014’de de L’Eroica Britannia koşulacak.

Belki aramızdan da katılan olur veya oldu bile!
















































Kaynak

Not: YouTube videolarını göremiyorsanız DNS ayarlarınızı değiştirin lütfen.