13 Mayıs 2014

Asli kusur onda / Asıl kusur kimde?

‘Bisiklet kazaları’; lafı bile insanın içini ürpertiyor. İster yetişkin ister çocuk, bisiklete binmek vaz geçilmeyecek bir tutku, eğlence, spor, yaşam biçimi... Ancak kuralları biliyor muyuz? 2918 sayılı KTK biz bisikletçiler için kurallar getirmiş. Kaçını biliyor ve uyguluyoruz? Peki bisiklete binme yaşı? 11 olacağını tahmin eder miydiniz?!! Herkes çocuğuna bisiklet alıyor, çoğu da 11’den küçük çocuklar. Kaldırımda, parkta... orada burada biniyorlar.
İşte üzücü olduğu kadar düşündürücü bir gazete haberi.











Kaldırımda bisiklete binerken düştüğü yolda minibüsün ezdiği küçük Emirhan, kazada ‘asli kusurlu’ bulundu. Bilirkişi, “11 yaşından küçük motorsuz araç kullanamaz” deyince, ailenin itirazı reddedildi.

Bayrampaşa’da 6 Mayıs 2013’te kaldırımda bisiklete binerken dengesini kaybederek yola düşen ve bir minibüsün altında kalarak can veren 4,5 yaşındaki Emirhan Sertkaya’nın davasına ilişkin bilirkişi raporu tamamlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı iddianamede, 22 gün tutuklu kalıp serbest bırakılan sürücü Hüseyin Çorapçı (54) idaresindeki minibüsün, Bayrampaşa Mete Sokak üzerinde, sol kaldırıma 20 cm mesafede gittiği, aracın tersi yönünde giden Emirhan’ın ise trafik kaza raporu ve tanık anlatımlarına göre dengesini kaybederek aracın altına düştüğü ifade edildi. Davanın görüldüğü İstanbul 20’inci Asliye Ceza Mahkemesi, dosyayı bilirkişiye gönderdi.

İşte Gerçekler
Trafik bilirkişi uzmanı Hatice Sayın’ın raporunda, küçük Emirhan tamamen asli kusurlu bulununca, mahkeme, Adli Tıp Trafik İhtisas Dairesi’nin de görüşüne başvurulması kararı verdi. Bilirkişi raporunda şu gerekçeler yer aldı: 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na göre, sürücü belgesi almaları zorunlu olmamakla beraber, bisiklet kullanıcılarının 11, motorsuz taşıtlar kullananlar ile hayvan sürücülerinin 13 yaşını bitirmiş olmaları, bedensel ve ruhsal bakımdan sağlıklı bulunmaları zorunludur. 


Emirhan Sertkaya, yaşını doldurmadan yaya kaldırımı üzerinde bisiklet kullandı ve trafik güvenliğini tehlikeye soktu. Trafik Kanunu’na göre, “Araç ve hayvan sürücüleri ile yayalar, yolu kullanırken trafik güvenliği ve düzeni ile ilgili olarak Karayolları Trafik Kanunu’nda ve Karayolları Trafik Yönetmeliğinde gösterilen diğer kural, yasak, zorunluluk ve yükümlülüklere uymak zorundadırlar” kuralını ihlal etti.
 Hüseyin Çorapçı’nın ise kural ihlali görülmediğinden kazanın meydana gelişinde kusursuz olduğu kanaatine varıldı. Çorapçı olaydan sonraki ilk ifadesinde şunları anlatmıştı: “Meydana gelen kaza bir çarpma, bir trafik kazası olmayıp tamamen talihsiz bir kazadır. Herhangi bir kusurum yoktur. Her ne kadar kazada kusurum yok ise de aileyle uzlaşmak isterim.”

‘Yasaksa bisiklet sattırmayın’
Sertkaya Ailesi’nin avukatı Baran Doğan ise bilirkişi raporuna şöyle itiraz etti: “Kanun, 11 yaşından önce bisiklet kullanımını mutlak surette yasaklamaktadır. Yasaklanan bir şeyin üretim ve satımının da yasaklanması gerekir. Çocukların 11 yaşından önce bisiklet kullanması yaygın bir toplumsal kültürdür. Hukuk devletinde bireyin her davranışı ayrıntısına kadar düzenlenmez, aslolan özgürlüktür. Bu tür kanunların ‘kadük’ olarak değerlendirilip uygulanmaması gerekir. Kadük kanun, kanunen varlığını korumakla beraber uygulanmayan, hukuken değeri ve önemi kalmamış kanundur. Küçük çocuklara kusur izafe edilemez.

‘Ödeme yapıyordum’
Anne Melike Sertkaya, mahkemede gözyaşlarını tutamayarak şunları söyledi: “Oğlumun canı sıkıldı, bisikleti ile dışarı çıktık. Bisiklet binebileceği bir tek kaldırım vardı. Kaldırımda ileri geri bisiklete biniyordu. Ben de o sırada alışverişte ödeme yapmak için cüzdanımdan para veriyordum. Dükkân içinde değildim. Kaldırımdaydım, bir yandan da Emirhan’a bakıyordum. Bu sokakta bütün sürücüler hızlı geçiyor.”
Ayşegül Usta/İstanbul
Kaynak Hürriyet



13 Eylül 2014 tarihli Cumhuriyet gazetesi haberine göre Adli Tıb Kurumu çocuğu kusurlu bulmuş.