30 Aralık 2015

Bisikletçiler İçin Özel Otoban



















Almanya’nın yüksek hız limitlerine sahip otobanlarına ciddi bir alternatif getiriliyor. Ülke otobanlarına benzer bir şekilde 100 kilometrelik bir alanı kapsayacak bisiklet otobanı projesinin 5 kilometrelik ilk etabı geçtiğimiz günlerde açıldı.

Alman hükümeti halihazırda Avrupa ortalamalarında olan bisiklet kullanımını özellikle Japonya gibi ülkelerin ortalamalarına taşımak istiyor. Duisburg, Bochum, Hamm ve Ruhr sanayi bölgesi dahil olmak üzere Almanya’nın 10 şehrini birbirine bağlayacak bisiklet otobanı günlük 50.000 otomobilin trafikten uzaklaşmasının ve 2 milyondan fazla Alman vatandaşının bisiklet kullanmasının önünü açacak.

100 kilometrelik projenin finansmanını Alman hükümeti ve eyaletleri üstleniyor. Avrupa Birliği, RVR ve Kuzey Ren-Vestfalya eyalet hükümetinin de destek vereceği proje toplamda 180 milyon avroya mal olacak.

Bisiklet otobanı kavramı Avrupa ülkelerinde yeni bir tanım değil. Danimarka’da 22 kilometre ve Hollanda’da 7 kilometrelik bisiklet otobanlarının yanı sıra Londra’nın doğusu ile batısını birbirine bağlayacak yol için 900 milyon avro kaynak ayrılmış durumda.

Ülkemizde de bisiklet otobanlarının kurulması halihazırda bisikletle ilgisi olan pek çok kişinin ilgisini çekecektir.


Daha bisiklet yolu yönetmeliğini yeni çıkarmış bir ülke için otoban hayal bile edilemiyor. Mersin bizim için ulaşılmaz bir yerde :((