6 Nisan 2016

Pedalı Yandaş Çeviriyor!


Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olmasının ardından büyük değişime uğrayan TUR’un, bu yıl organizasyonunun ‘yandaş’ şirkete verilmesi akıllarda soru işaretleri yarattı.












Geçen yıl akreditasyon skandalı ile gündeme gelen Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu’nda bu kez de organizasyon sıkıntısı yaşanıyor.

Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olmasının ardından büyük değişime uğrayan TUR’un, bu yıl organizasyonunun ‘yandaş’ şirkete verilmesi akıllarda soru işaretleri yarattı.

Şartname Değişti!

Daha önceki yıllarda Dünya Bisiklet Birliği’nin (UCI) organizasyon koşulları gereğince aranan ‘iş bitirme belgesi’ bu yılki ihale şartnamesinde yer almadı. 2016 TUR’u için bu belgeni kapsamının değiştirilmesinin ardından yeni şartnamede organizasyonu yapacak şirketin ‘yarışın herhangi bir parçasını daha önce yapıyor olmasının yeterli olacağı’ ibaresi yer aldı. Böylece değil operasyonel olarak, kâğıt üstünde bile bir bisiklet organizasyonu yapmamış CEO şirketi ihaleye girme hakkı kazandı.

1 Mayıs Endişesi

Sultanahmet finişinde geçen yıl, Cumhurbaşkanı’nın korumasının dünyaca ünlü bisikletçi Cavendish’i kolundan tutarak sahneye zorla getirmesi skandalı sonrası, Erdoğan’ın danışmanlarının yaşanabilecek protestolara karşı önlem aldığı da öğrenildi. TUR 2016’nın biteceği 1 Mayıs tarihinde finişin İstanbul ya da başka bir büyük kentte olmaması için Saray’dan organizasyon şirketine uyarılarda bulunulduğu belirtildi. Bu nedenle bu yıl başlangıç İstanbul’a alındı.

İstanbul’dan Kayseri

Cumhurbaşkanlığı tarafından İstanbul’un ilk etapta yarışa dahil edilme arzusuyla, yarışçılar ve takımlardan oluşan binlerce kişilik kafilelerin daha sonra Kayseri’ye uçacak olması maliyetler açısından da organizasyonu güçleştirdi. Yarışın bitiş noktası ise İzmir yerine Selçuk Meryemana’da olacak.

UCI İzleyecek

Sahada çalışmamış bir şirketin, her gün hareket eden yüzlerce kişiyi içeren organizasyonu nasıl başaracağı merak konusu. Organizasyondaki başarının gelecek yıl girilmesi beklenen Pro Tour kategorisini etkileyecek olması, Uluslararası Bisiklet Birliği (UCI) yetkililerinin gözünün üzerimizde olduğunu gösteriyor.