18 Mart 2013

Pedal Gücü

100 yılı aşkındır insanlar bisikletlerin üzerine ulaşım, kafa dinleme, yarışma ve daha başka nedenlerle atladılar. Dünyanın pek çok yerinde dönen pedallar mal taşıdı, elektrik üretti. Genelde iki tekere aktarılan pedal gücü değişik şekiller alarak farklı gereksinimler için kullanıldı. Dünyada yılda 100 milyonun üzerinde bisiklet üretiliyor – bunun %60’dan fazlası Çin’de –, rahatlıkla otomobil üretiminin iki katına ulaşılıyor. Randımanlı, temiz ve ucuz. Her şekliyle pedal gücü, basit teknolojisiyle çağdaş sorunları çözer ve binenlerin sağlığına iyi gelir. Bisiklete binmekten alacağınız basit mutluluğu başka bir şeyden kolay kolay alamazsınız. İşte size dünyadan değişik insan manzaraları: bir amaç için veya sadece bisiklete binmek istiyorlar.

Bago’da pirinç tarlaları yakınlarında bisiklete binen oğlan. Miyanmar, 20 Şubat 2012.


Hisense Arena’da 2012 UCI Dünya Şampiyonası sıralama turunda İspanya takımı. Melborn, 4 Nisan 2012.


Deprem ve tusunami sonrası yıkılan Minamisanriku’da benzin istasyonu yanında bisikletli pompa ile arabalara hizmet veren adam. Japonya.



6 saatlik bir muharebe sonrası bisikletli bir isyancı özgürlüğünü kutlarken. El Kavaliş, Libya. Geri çekilen hükümet askerlerinin bombaladığı elektrik santralinden dumanlar yükselmekte.


Mushaki’deki pazara mal götüren Kongolu çocuk Çikudu’sunu (tahta bisiklet) itmekte. Kongo Demokratik Cumhuriyeti, 4 Aralık 2011. Çikudu’lar yerel bir övünç kaynağı ve ülke ekonomisinin de parçası. Düzgün işler burada az. Çikudu üretmek ustalık gerektiren saygın bir meslek. Çikudu’lar çaresizliğin sonucu doğaçlama bir buluş. Doğu Kongo’nun tozlu yaya yolları ve taşlı yollarını geçmeden önce insanlar pazarlara yüklerini elarabalarıyla taşımaktaydılar. Kimse çikuduların ne zaman ve kimin tarafından icat edildiğini bilmemekte, ancak 1960 yılında Belçika’dan kazanılan bağımsızlık sırasında ortaya çıktığı sanılıyor. O sıralar bisiklet ve motosikletler Kongo’ya ulaştı ve çikudu üreticileri de onların işlevselliklerini kopyaladılar.


Boston bölgesindeki büyük kar fırtınası, 12 Ocak 2011’de zor şartlar oluşturdu. Ancak M. Wang’ın bisikletini kullanmasına engel olamadı.


Muson yağmurları dindiği sırada, Yeni Delhi Jama Mescid’i yakınlarında Hintli okul kızları bisikletli çekçekle geziyor. 5 Ağustos 2011.


Makine mühendisi D. Ratner, Google’ın harita çıkarmak için kullandığı ‘Sokak İzleme’ triportörünü tanıtıyor. 12 Nisan 2011, Mountain View, Calif. Ratner, bisiklet için olan örneği tasarlamıştı.


Belçika’nın sorunlu Flamanca ve Fransızca konuşan kesimler arasındaki uçuruma dikkat çekmek amacıyla Brüksel sokaklarında Flamanca konuşan L. Zoetebier (sağ) ile Fransızca konuşan F. Coquidor ters yönlere pedal basmaktalar. 27 Ocak 2011.


Pekin’deki yeni yıl kutlamalarında akrobatlar bisiklet üzerine dizilmişler. 31 Aralık 2011.


‘Occupy Toronto’ ve ‘No One Is Illegal’ gruplarının Toronto’da düzenlediği 1 Mayıs gösterilerine gidon üzerinde katılan kadın. 1 Mayıs 2012.



Taylandlı bir adam oğluyla Chao Phraya nehrinin başkenti basan sel sularını özel yapım üçtekeri üzerinde aşarken. Bankok, 28 Ekim 2011. 

Pee-wee Herman karakterini canlandıran P. Reubens ‘2011 Scream Awards’ görsel ödülünü almaya su üzerinde bisikletle geldi. 15 Ekim 2011, Los Angeles.


Seattle sperm bankası biyoloji araştırmacısı A. Dowden, özel yapım, yüksek teknoloji ‘Sperm Bisiklet’iyle, Seattle üreme kliniklerine sperm bağışlarını teslim ediyor. Seatle, 8 Kasım 2011.


Pek çok velomobil’den biri, renkli dış kabuklarıyla, gösterişli recumbent bisikletler, Portland’daki (Oregon) açık yollara doğru ilerlerken. 28 Temmuz 2011. Sürdürülebilir, temiz ulaşımın eğlenceli olabileceği mesajını yaymak için yirmibeş sürücü Vaşington D.C.‘ye doğru yol aldı.


Japon Murata Manufacturing Co. çalışanı, şirketin bisiklet binen robot “Murata Seisaku-kun”u Japonya Chiba’daki elektronik fuarında tanıtıyor. 4 Ekim 2011.

Yaşlıca bir Çinli Pekin’de mikro-bisikletini sürmekte. 22 Ekim 2011.


Zhang Yali, arkadaşlarıyla Jilin’nde tasarladığı dev bisikleti deniyor. 25 Aralık 2011. Bisiklet 1 tondan fazla.


Alman bisiklet tasarımcısı Dieter ‘Didi’ Senft, Fransa Turu’ndaki namı ile El Diabolo, son icadı ‘111-oniki tırnaklı tırmık bisiklet’ini tanıtıyor. Storkow (Almanya), 12 mart 2012. Bisiklet 111 adet bahçe tırmığından yapılmış.

Taypey Dünya Tasarım Fuarı’nda genç bir ziyaretçi, güneş enerjisiyle çalışan bisiklet modeline hayranlıkla bakmakta. 22 Ekim 2011.


Trafik kazalarında ölen bisikletçileri anmak için düzenlenen yıllık bir etkinlik. Araçların çarptığı bisikletçileri sembolize eden adam mumlarla çevrili halde yerde yatıyor. Meksiko Siti, 18 Mayıs 2011. Her yıl Meksika’da 24 bin bisikletçi trafik kazalarında yaşamını yitiriyor. 

Dünya Çıplak Bisiklet Sürüşü’ne katılan bisikletçiler. Sao Paulo, 10 Mart 2012. Etkinlik bisikletçilerin yollarda güvenli sürme haklarına dikkat çekmek amacıyla düzenleniyor.

13. Ateşböcekleri Turu’nda kostümlü bisikletçiler. Passig, Filipinler, 17 Nisan 2011. Etkinlik çevre bilincine dikkat çekmek ve hava kirliliğine karşı bisiklet kullanımını özendirmek amacıyla düzenlendi.


Hong Kong Viktorya limanı boyunca giden bisiklet yolunu desteklemek amacıyla katlanır bisikletlerinin arkasında bekleyen sürücüler. 17 Aralık 2011.


Charles Dickens’in 200. doğum yılını kutlayan ‘Pickwick Bicycle’ kulüp üyeleri. 7 Şubat 2012 Portsmouth, İngiltere.


Şangay’da şehrin merkezinde aşırı strafor kutu yüklü bisikletini kullanan adam. 26 Temmuz 2011.

Buz tutmuş Elbe nehri üzerinde bisikletini kullanan adam. 2 Şubat 2012 Dresden, Almanya.



Amsterdam’da bisikletini süren kadın. 3 Şubat 2012. Bir hafta süren soğuk dalgası 222’den fazla kişinin yaşamına mal oldu.

Ho Chi Minh şehrinde bir meyve satıcısı bisikletiyle motosikletlilerin yanında. Nisan 2012.


Taypey Sanat Müzesi’nde Çinli sanatçı Ai Weiwei’in ‘Sonsuza kadar bisiklet’ adlı yapıtını hayranlıkla izleyen adam. 28 Ekim 2011.


100 kadar bisikletle dekore edilmiş bisiklet satış ve kiralama dükkanı çalışanı pencereden bakıyor. 6 Nisan 2011, Altlandsberg, Almanya.

Finsbury meydanında işgal edilmiş kampta güç üreten bir bisikleti kullanan kız. 29 Şubat 2012, Londra.


Yenilenebilir enerjiye dikkat çekmek amacıyla Durban’da Baobab ağacını pedal çevirerek ışıklandıran Güney Afrikalılar. 30 Kasım 2011.

Bakarak okuma öğrenen ilkokul öğrencileri kondisyon bisikleti kullanmaktalar. Gillette, Wyo., 22 Kasım 2011. Öğrenciler ödevlerini yaparken sınıftaki 6 kondisyon bisikletini dönüşümlü olarak kullanmakta serbestler.


Zizhuyuan Park’ı ziyaretinde buz kızağı bisikleti kullanan turist. Pekin, 3 Ocak 2012.



‘En iyi numara’ kış oyunları etkinliğinde bisikletinden düşen Mike Montgomery. 11 Şubat 2012, Vail, Col.


NFL futbol kampına Green Bay Packers oyuncuları bisikletle gidiyor. 30 Temmuz 2011, Green Bay, Wis. Bu geleneksel sürüşte oyuncular çocukların bisikletlerini ödünç alır.

Havana şehir merkezinde kendi yaptığı bisikletle dolaşan Felix Girola insanlara el sallıyor. 18 Mayıs 2012. Bisikletinin 3,35 m yükseklikte olduğunu söylüyor Girola.


Yaralanmış hizmet personelinin ‘Kahramanlara Yardım’ takımı üyeleri Haziran
ayındaki ‘Race Across America’ yarışına kimlerin katılacağını anons ederken, iki bacağı da kesilmiş er Steve Richardson kendisine uyarlanmış bisikletinde. 20 Nisan 2012, Tidwort, İngiltere. Takım, Tour de France’dan %30 daha uzun olan 4910 km yolu (12 eyaletten geçen) yaklaşık olarak sürenin yarısında tamamlamak için yarışacak.



100 yaşındaki Fransız Robert Marchand Aigle’deki UCI velodromunda dünya rekorunu kırmak için durmaksızın süreceği bisikletine binmekte. 17 Şubat 2012, İsviçre. 26 Kasım 1911 doğumlu Marchand, 200 m’lik kapalı parkurda 24.251 km yaparak rekor elde etti.
‘Valparaiso Cerro Abajo’ kentiçi bayıraşağı yarışında bir yarışmacı duvar sürüşünü başarıyor. 19 Şubat 2012, Valparaiso, Şili.
3 günlük bisiklet kış mini olimpiyatları boyunca sürücüler iki tekerli araba yarışlarında mücadele ediyorlar. 18 Şubat 2012, Portland, Ore. Silahlı, farklı, köpük dolgulu aletlerle takımlar ‘Ben Hurt’ kupası için savaşıyorlar. 

Kanadalı bisikletçi Ryder Hesjedal (sağda) ve İspanyol Joaquim Rodriguez, İtalya turunun (Giro d’Italia) 20. etabında Passo dello Stelvio’yu geçmekteler. 26 Mayıs 2012. Hesjedal, Giro’yu kazanan ilk Kanadalı oldu.

Paris’te kiralık bisiklet Velib ile ‘Easter Bunny’ kılığında dolaşan adam. 5 Nisan 2012.
Londra Moda Haftası için hazırlanan mankenler. 17 Şubat 2012.
Wonsan kenti doğusunda çiftlik tarlalarının yakınından geçen bisikletli çift. 6 Ekim 2011, Kuzey Kore.
Lahor’da soğuk bir sabah vakti yoğun siste bisiklet arkasında giden çocuk. 18 Ocak 2012.
‘Fishing Creek’ deresi üzerinden geçen bisikletli çocuklar. 3 Nisan 2012, Rupert, Pa.
Kaykay pistindeki bisikletçi. 22 Mayıs 2012, Austin.


Kaynak Boston.com