4 Ocak 2015

7’den 70’e Bisiklet Kültürü

Bunları okudukça aklıma hep Ferhan Şensoy’un bir lafı geliyor, ‘Anlat anlat heyecanlı oluyor’. Bu siyasiler durup durup bisikletle ilgili vecizeler yumurtluyorlar. Daha önce Çevre Bakanı Veysel Atasoy da ilk üç bisiklet yolunu yapan belediyeye maddi destek sözü vermişti (bkz. buraya). Şimdi ödülü bisiklet yapmışlar. Güzel de bunlar oluyor mu? Ben olanı göremedim. İstanbul’da bisiklet yolu, kuralına uygun var mı? Bisiklet yolu yapıyorlar sonra birden yol bitiyor ortalıkta kalıveriyorsun. Gülsem mi ağlasam mı durumları!!!

Bu iş bizde olmaz-olamaz! Neden mi? Çünkü bu görgü yok, eğitim yok. Bu eğitimi çocuk yaşta vermezsen büyük adamdan sonuç alamazsın!!! Görmez bisikleti, algılayamaz. Siyasiler de öyle atıp tutarlar. Biraz bisiklet biraz 3 çocuk  ‘Anlat anlat heyecanlı oluyor’.

Elma şekeri ister misiniz?










Haber
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun 2015’teki hedefi sağlıklı bir yaşam için bisiklete binmeyi özendirmek olacak. Yeni senede başlattıkları kampanyayla her 1 metrelik bisiklet yolu karşılığında belediyelere 1 bisiklet vermeyi vaat eden Bakan Müezzinoğlu, “Sağlıklı yaşam için doğru beslenmek kadar devinim etmek de önemli” diyor.

Evinin bulunduğu İstanbul Bahçeşehir’de torunları Yusuf Selim (9), Berrin Zeynep Sobacı (6) ve komşularıyla beraber bisiklete binen Müezzinoğlu’na göre, bisiklete binmek sadece fiziken değil, ruhen de iyi geliyor. Müezzinoğlu, “Ben 60 yaşına giriyorum fakat çok fazla rahat binebiliyorum. Çocukluktan, 70 yaşına kadar herkeste bisiklete binme kültürü oluşturmayı hedefliyoruz” diyor.

150 bin Bisiklet
Kampanyayla 50’den çok belediyenin bisiklet yolu yapmaya başladığını açıklayan Bakan, şu bilgiyi verdi: “Daha evvel yapılmış bisiklet yolları için bisiklet vermeyeceğiz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın standartlarına uygun, yeni proje yapmış ve bitirmiş olanlara bisikletlerini teslim edeceğiz. 5 kilometre bisiklet yolu yapmışsa, 5 bin, 10 kilometre yapmışsa 10 bin bisiklet alacaklar. İlk etapta, önümüzdeki nisan, mayıs aylarında 150 bin dolayında bisiklet teslim etmeyi hedefliyoruz.” Bakan, bisiklet kültürünü 5-6 yaştan bu yana aşılamak hedefinde olduklarını, dolayısıyla belediyelere teslim edilen bisikletlerin bir bölümünün çocuklara dağıtılmasını isteyeceklerini belirtti .

İstanbul’a Yol
Görüştüğü İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın Sarayburnu’ndan bu yana surların etrafını dolanan bisiklet yolunu projeye koyduğunu ifade eden Bakan, “Sirkeci garıyla, Yedikule’ye kadar tren hattı iptal oldu. Buraya da bisiklet yolu yapılması için hem Ulaştırma Bakanı hem de Topbaş ile görüştüm. ‘Olabilir’ söylediler. Şu anda bunun üzerinde çalışıyorlar. Bu projeler İstanbul’un turizm kültürü ve algısına da önemli bir katkı sağlayacaktır” diye belirtti.

Uzay Kesmen/DHA
Kaynak Arca