14 Mart 2015

Berlin Bisiklet Haftası
















Berlin Bicycle Week, haftalık bisiklet etrafında dönen bir etkinlik, sevenlere tabii.

Geleneksel olarak her yıl düzenlenen ‘Berlin Bicycle Week’ bu sene 16 – 22 Mart tarihleri arasında gerçekleşiyor.







Etkinliklerin başında 20-22 mart tarihlerinde 5. kez gerçekleşecek olan Bike Show var. Burada Tutku!, Kentsel Yaşam Biçimi, El Yapımı, Velo Couture (moda), Gezi ve e-Devinim gibi temalarda ürünler sergilenecek.







Fixed Events ise artık klasikleşmiş olan Fixie bisikletlerinin buluşması. Minidrome, Goldsprints, Bike Polo ve Last Man Standing gibi yarış ve etkinlikler bu yılı da hatırlanacak kılacaktır.







Holistic Cycling: bisiklet sadece beden için egzersiz değil, aynı zamanda tinin merhemi. 16-20 mart tarihlerinde, terapi olarak bisiklet, bisiklet yoga, meditasyon, yaşam koçluğu ve dengeli beslenme gibi konulara değinilecek.







Bicycle Week Series altında yapılan yarışlar zorlaştırılmış arazi şartlarında gerçekleşiyor. Başta Strava ile ortaklaşa King Of The Airfield zamana karşı yarışı 21 mart 9.00-15.00 saatleri arasında. Junkyard Cyclocross ise hurdalığa dönüştürülmüş Berlin tren istasyonu arka bahçesinde konteynerler, arabalar ve ıskartaya çıkmış malzemelerin üzerinden koşuluyor. 20 mart gecesi.







Bycicle Congress ise bisikletin estirdiği rüzgar, geleceği, Critical Mass hareketi ve toplumdaki değişimler gibi konular üzerinden tartışmalar, paneller. 18 ve 20 mart tarihlerinde.







Classic Bicycle Market, retro pazarı diyebileceğimiz bisikletin başlangıcından son yüzyıl döngüsüne kadar her tür bisiklete izin verilen bir sergi. 60’lı 70’li yılların yün formalarına karşılık 80’li 90’lı yılların rengarenk likralıları. Stant kirası 25 avro.







Mauerradweg, burada en yeni e-bisiklet ve pedelec’lerin tanıtıldığı ve istenildiğinde tarihi Berlin duvarı boyunca sürülebildiği bir etkinlik. E-devinim ve geleceğin ulaşım şekline ilişkin ipuçlarını görebilirsiniz. 18-22 mart arası.







Kinderkiez, çocuklar için düşünülmüş. Özellikle anne babaların etkinlikleri rahatça izleyebilmeleri için pedagogların gözetiminde çocuklara bisiklet kullanımı, yanı sıra eğlenceli oyunlar, makyajlar ve ikramlar sunulmakta. 21 mart saat 15’de 2,5-4 yaşları arası çocuk bisiklet yarışı düzenlenmekte (bir yetişkin eşliğinde).







24 Stunden Weltrekord, Specialized “olağanüstü atleti” Christoph Strasser 24 saat rekorunu kırmaya çalışacak. Şansının yüksek olduğu söylenmekte. Ortalama 37,5 km/sa hız ve 270 w pedal gücü ile sürmesi gerek. Bu denemeyi yakından izleyebilecek 20 gazeteci Specialized Turbo e-bisiklet modeliyle neredeyse atletin ensesinde olacaklar.







Trials Cup, bisikletçilerin kaya, kütük ve makaraların üzerinden ayaklarını yere basmadan özel bisikletleriyle (selesiz) güç, denge, dayanıklılık ve cesaretle geçecekler. Danny MacAskill’in izinde yer çekimine karşı koyarak.







Bicycle Cinema, bisiklet etrafında dönen ve kendinden söz ettirmiş kısa filmler, belgeseller ve sinema klasiklerinin gösterildiği etkinlik. 17-22 mart arası.







4X, rampalar, dönemeçler, atlayışlar ve düzler. Her sefer 4 bisikletçinin koştuğu BMX yarışları. Dış mekan yarışlarının içeriye taşınabileceğini gösteren, geçen yıldan daha zor bir parkur.







Bikepolo, Avrupada 2004 yılında Berlin’de doğdu. Hokey ve at üzerinde oynanan polonun karışımı. 2010 dünya kupası ve pek çok uluslararası turnuva Berlin’de fazlasıyla izleyici çekti. Bu yıl Avrupa’nın her yerinden takımlar beklenmekte.







BMX Flatland Show, engebesizler asfaltta sürüyorlar. Aslında tam bir akrobasi hareketi. Frensiz ve küçük tekerlerle hızlı sürüşler ve kaba stiller. Ayaklar kah pedalda, kah havada, kah sele üzerinde. Kadro gidon etrafında hızla dönebilir. İzleyicilerin genelde ağızları açık kalmakta. Gösterinin yanı sıra bir de atölye çalışması olacak.







Velo Couture Ride, 20 martta bisiklet üzerinde moda sunulacak, açık havada.







Unity Ride, 22 martta birlik sürüşü var. Müslüman, Yahudi ve bisiklet sürücüleri kokusuz ve eleştirisiz bu kentte yaşayabilmeliler. Barış içinde, birlikte ve şiddete karşı. Critical Mass kuralları içinde bisiklet sürüyoruz, tandemlerin üzerindeki imam ve haham ile birlikte Yahudi ve Müslüman bölgelerinden geçerek...

... ve daha fazlasını buradan öğrenebilirsiniz. (resmi tıklayın)






Giriş ücretleri günlük 10 avro, 3 günlük 25 avro olup çocuk ve öğrencilere indirim uygulanmakta.


Kaynak  BFS
Haber için Aydın’a teşekkürler.