22 Nisan 2015

Yasak Üstüne Yasak


Cumhuriyet’le birlikte toplam 13 medya kuruluşunun TUR akreditasyonu iptal edildi.















Cumhurbaşkanı, “istemezük” dedi. Bu yıl 51’incisi düzenlenecek Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu’nda 13 medya kuruluşu veto yedi. Cumartesi günü Üsküdar sahilindeki lansman etabına alınmayan bazı gazete, ajans ve dergiler, 26 Nisan-3 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek turu da izleyemeyecek. Ön akreditasyonları TSYD Genel Merkezi tarafından yapılan ancak Ak Saray Basın Müşavirliği’nden veto yiyen kurumlar arasında turun eski sponsorlarından Cumhuriyet’in yanı sıra Zaman, Cihan, Bugün, Birgün, Taraf, Sözcü, Aksiyon, Samanyolu, Yeni Çağ, Aydınlık, Meydan, Evrensel yer alıyor.

‘Muhalif’lere sansür

Edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanlığı Basın Müşavirliği, derneğin akredite ettiği listede muhalif tavır takınan kurumların üzerini çizdi. Akreditasyon yöntemiyle dayatılan sansür, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın katıldığı gösteri turunda ortaya çıktı. Önce, “sakıncalı” gazetecilerin sadece bu etaba kabul edilmeyip turu izleyecekleri ifade edildiyse de dün 13 kurumun temsilcisinin yarışı izleme hakları elinden alındı. Söz konusu kurumların turun resmi sitesi www.tourofturkey. org adresindeki basın hesaplarına girmesi de engellendi.

Bisiklet dünyasının üzüntü ile karşıladığı ancak sessiz kaldığı bu skandal, “ayrımcılık” olarak yorumlandı.

Hatırlatıyoruz!

Cumhuriyet, TUR’un öncüsü olan ve 1953 yılında başlayan 4 etaplı Ankara-İstanbul yarışının ilk takipçisiydi. Bu yarışı sayfalarımıza taşıyan, Türkiye’nin ilk bisiklet yazarı Tuncer Benokan, 1963’te Marmara Turu adı altında başlayan TUR’un en önemli destekçisiydi. Cumhuriyet, 1964’te TUR’u kazanan için bir bisiklet ödülü koydu.

Bisiklet, organizasyon boyunca bir aracın üzerinde “Cumhuriyet’in hediyesidir” pankartıyla tüm etaplarda sergilendi. Yarışı kazanan Hasan Kılıç, Cumhuriyet’in bisiklet ödülünü Dolmabahçe Stadı’nda oynanan Beşiktaş- Altay kupa maçının devre arasında binlerce sporseverin alkışlarıyla aldı. Başladığı günden bu yana Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu’nun her etabına tam sayfa ayıran gazetemiz, bu büyük organizasyonun en önemli tanığıdır.

Kaynak Cumhuriyet


Cumhuriyet yasakta Saray’a geri adım attırdı (23.04.2015)

Tepkiler üzerine Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu’ndaki akreditasyon engeli kaldırıldı.

Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu’nda 13 basın kuruluşuna getirilen yasak Gazetemiz Cumhuriyet’in girişimleri sonrası kaldırıldı. Her yıl TSYD Genel Merkezi tarafından yapılan akreditasyonların bu yıl ilk kez Cumhurbaşkanlığı Basın Müşavirliği’nce organize edilmesiyle ortaya çıkan skandalın basında ve sosyal medyada yer alması üzerine Ak Saray geri adım attı.

Cumartesi günü Üsküdar sahilindeki lansmana giriş yasağı getirilen Cumhuriyet’in yanı sıra Zaman, Cihan, Bugün, Birgün, Taraf, Sözcü, Aksiyon, Samanyolu, Yeni Çağ, Aydınlık, Meydan, Evrensel’in yer aldığı 13 kuruluş yeniden Tur’a davet edildi.

Federasyon da rahatsız oldu

Skandalın Uluslararası Bisiklet Birliği (UCI) ve sosyal medyada duyulmasının ardından adım atan Türkiye Bisiklet Federasyonu yetkilileri akreditasyon krizinin çözülmesi için düğmeye bastı. ‘Keyfi akreditasyon yasağı’nın uluslararası arenada duyularak Tur’un itibarının zedelenmemesi için ‘muhalif tavırlı’ yayın kuruluşları böylece yeniden Tur’a dahil edildi. Gelişmelerin ardından www.tourofturkey.org’daki basın hesaplarındaki yasak da kaldırıldı.

TGC ve Konsey’den kınama

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti yaptığı açıklamada “26 Nisan’da başlayacak 51. Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu’na katılmak isteyen 13 medya kuruluşuna akreditasyon uygulanması bir hak ihlalidir. Cumhurbaşkanı tüm halkın Cumhurbaşkanıdır. Ayrımcılık yapma, halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkını engelleme görevi yoktur.” Cumhurbaşkanlığı akreditasyon makamı değildir. Spor ruhuna akreditasyonla zarar verildiği hatırlatarak Cumhurbaşkanlığını uygulamadan vazgeçmeye davet ediyoruz” denildi. Basın Konseyi de akreditasyon yasağını bildiriyle kınadı.

 Kaynak Cumhuriyet


İlginizi çekebilir 50.TUR