20 Nisan 2016

Yandaş Pedalı Çeviremiyor

Erdoğan’ın reklamcısının organize ettiği tur öncesi aksaklıklar diz boyu.

Muhalif medyaya akreditasyon yasağıyla gündeme gelen 52. Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu’ndaki organizasyon eksiklikleri bisiklet dünyasınca ‘skandal’ olarak yorumlandı. Yarış ihalesinin bu yıl, Recep Tayyip Erdoğan ve AKP’nin reklamcısı olarak bilinen Erol Olçak’ın sahibi olduğu CEO Event’e verilmesinin ardından yaşanan kriz, TUR’un başlamasına sayılı günler kala zirve yaptı. Yıllardır kalitesi artarak düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu’nda bu yıl yaşanan aksaklıklar büyük prestij kaybına neden oldu.

TBF’den Yardım Aldılar

Bisiklet sporuyla ilgili en ufak bir tecrübesi bulunmayan ‘yandaş’ şirketin, yarışı düzenleyemeyeceği anlaşılınca devreye Türkiye Bisiklet Federasyonu (TBF) girdi. Hiçbir teknik bilgisi ve altyapısı bulunmayan CEO Event ekibinin yetersizliği nedeniyle federasyon Başkanı Emin Müftüoğlu ve yönetimi sahaya indi. Ulaşım, konaklama, yemek, lojistik, yolların kapanması, finiş ve startın hazırlanması gibi TUR’un birçok aşamasında henüz planlama dahil yapamayan şirket yetkililerinin yerine TBF çalışanlarının koordinasyonu yürüttüğü öğrenildi. Yarışa 5 gün kala büyük belirsizliklerin yaşandığı TUR’da skandalların yaşanmamasına imkansız gözüyle bakılıyor.

Podyum Krizi Mark Cavendish’i Kaçırdı

Geçen yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın finişi izlemesi nedeniyle işkenceye dönüşen yarışın, Sultanahmet etabında yaşananlar yabancı basında eleştiri konusu olmuştu. Aşırı güvenlik önlemleri ve dünyada ilk kez finişin taraftara kapatılması ardından podyum kriziyle skandallar zirve yapmıştı. Erdoğan’ın uzun konuşması nedeniyle podyumdan inmek isteyen dünyaca ünlü bisikletçi Mark Cavendish’i Cumhurbaşkanı’nın yakın koruması kolundan çekerek zorlu geri getirmişti. Olayın basına yansıması sonrası Cumhurbaşkanlığı yalanlama geçmiş ve şu ifadeleri kullanmıştı: Cavendish Cumhurbaşkanı Erdoğan ile sohbet etti: “Bisiklet turu harika. Türkiye’ye gelmekten çok mutluyum. Önümüzdeki yıllarda da geleceğim.” Ancak zorla podyuma çıkarılmasından rahatsız olan ‘bisikletin Messisi’ bu yıl Türkiye yerine çok daha düşük kategorideki Hırvatistan turunu tercih etti.















Sami Gürel / Cumhuriyet