7 Ocak 2017

Bisiklet: Elektrikli Devinim ve İkiteker Üzerindeki Gelecek


Yeni kavram ve tasarımlar, bisiklet kullanımını toplum içinde ve ekonomide yaygınlaştırmakta. Bisiklet römorkları ve yük bisikletleri hızla artmakta, kent ekonomisi ve aynı zamanda aile yönetim planlamasında önemli rol oynamakta. Artan bisiklet kullanımı, ‘pedelec’lerin yaygınlaşması, bisikletin yükselen anlamı ile birlikte satılan bisiklet ve aksesuarlar, önümüzdeki yıllarda bisikletin önemini arttırmaya devam edecektir.














Batarya tabanlı elektrikli devinimde bisiklet trafiği zaten öncü. Elektrikli bisiklet devinimi, araba ile bisiklet arasındaki boşluğu kapatıyor. 2014’de Almanya genelinde 8.522 yeni araba trafiğe çıktı, buna karşılık 480.000 pedelec satıldı. Elektrikli bisikletler, bisiklet endüstrisinin gelişimi ve bisiklet kullanımının güçlendirilmesi için kilit unsur, çünkü pek çok alanda kullanıma uygun, teknik olarak olgunlaşmış, güvenilir ve toplumun geniş kesimleri için ödenebilir durumdalar.

Pedelec ile inişli çıkışlı bölgelerde kolayca gidiliyor, çünkü destek eğimlerdeki yükü önemli ölçüde azaltmakta. Hatta geleneksel bisikletler için yeterince zinde olmayan insanlar veya her gün işe gidip gelenler için de yeni olanaklar sunmakta. Pedelec ile birlikte elektrikli devinim pek çok insan için günlük hareketin doğal bir parçası oldu. İkiteker Endüstri Birliği (Zweirad-Industrie-Verband, ZIV) 2016 için Almanya genelinde 560.000 e-bisiklet satışı öngörmekte, önceki yıla göre % 5’lik bir artışla.

Çünkü e-bisi ve pedelec, kullanımda yeni olanaklar sunmakta: tüm araba yolculuklarının neredeyse yarısı beş kilometrenin altında. Bu uzaklıklar rahatlıkla bisikletle gidilebilir. Elektrikli pedal desteği ile bisikletin uygulama alanı genişlemekte: pedelec ve e-bisiler ile aşılan uzaklıklarda belirgin artış olmakta. Elektrik destekli yük bisikletleri aile aracı olmakta ve ekonominin birçok kesiminde kullanılmakta. Örneğin, kent içi dağıtımda şirketler çekişme güçlerini esnek, elektrik destekli yük bisikletleri ile  artırmaktalar. Yük bisikletlerinin üstünlükleri esneklik, kentsel bağlamda hızlılık ve sıfır gaz salımı, bu yüzden sürdürülebilir devinime büyük katkısı olmakta.

Pedelec kullanımına özendirme için hazırlıklar, Baden-Würtenberg eyaletinin bisiklet izleminde (strateji) yer almakta. Eyalet yönetimi bisikletli ulaşımda e-devinimi özendirmek için şartlara uygun bir temel geliştirdi, tüm alanları kapsayan. Çok amaçlı, pedelec ve yük bisikletleri trafiğine uygun alt yapı çerçevesi oluşturmak. Park alanları ve batarya dolum olanakları ile pedelec alım ve kullanımı için çekici nedenler yaratmak. Toplu taşıma ile pedelec buluşma noktalarının dizgeli düzeltilmesi ile durak alanlarını genişletmek. Bu da iki ulaşım aracını birleştirmeye olanak tanımakta.