23 Haziran 2017

Avrupa’yı Bisikletle Keşfedin!


Avrupa bisiklet ağı Eurovelo, Avrupa Bisikletçiler Federasyonu’nun (ECF) bir projesi. 2020’ye kadar toplamda 70 bin kilometreyi aşan 17 uzun mesafeli güzergah oluşturulacak.






















Atlantic Sahili Rotası

Eurovelo 1 rotası, 8 bin 186 kilometre uzunluğunda. Avrupa’nın en kuzeyindeki Nordkapp-Norveç’ten en güneyindeki Sagres-Portekiz’e kadar uzanıyor. Ortaçağda denizciler buradan yola çıkarak yeni maceralara yelken açardı. Güzergah, kayalıklar, fiyortlar, kum tepecikleri ve ıssız plajlarıyla bisikletçilerin gözlerine adeta bayram niteliğinde.













Atlantik'ten Karadeniz'e

Eurovelo 6, batıdan doğuya Avrupa çapında altı nehri izliyor ve 10 ülke üzerinden ilerleyerek 3 bin 653 kilometre yol kat ediyor. Rota, Loire’ın Atlantik’e aktığı Nantes-Fransa’dan başlıyor. Daha sonra Tuna’nın rotasını Romanya’nın Karadeniz sahiline kadar izliyor. Loire Vadisi boyunca 2000’den beri UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde olan kaleler uzanıyor.













Kutsal Güzergah

Yürüyüş yolları genellikle bisiklet için de işe yarıyor. Eurovelo 3 güzergahı deniz kabuklarıyla işaretlenmiş. Burası Norveç’teki Trondheim’dan başlıyor ve Hristiyan hacılar için en önemli yerlerden biri olan Galiçya başkenti Santiago de Compostela’ya doğru uzanıyor. Kenti her yıl milyonlarca kişi ziyaret ediyor.













Başkentler Rotası

İrlanda’dan Rusya’ya yedi ülke, yedi başkent. 5 bin 500 kilometrelik rota özellikle Polonya, Belarus ve Rusya’yı kapsıyor. Ancak başlangıç için Galway’den start alan bisikletçiler Bristol üzerinden Londra’ya ulaşıyor. Başlangıç, bisikletçiler için eşsiz bir yeşil manzara sunuyor.













Roma Francigena Yolu

Canterbury Başpiskoposu Sigeric the Serious, 1000 yıldan daha fazla bir süre önce Papa’dan başpiskoposluk payesi almak için Roma’ya seyahat etmişti. Onun geçtiği güzergahı takip ederek beş ülke üzerinden Roma’ya gidilebiliyor. İsviçre ile İtalya arasındaki Gotthard Geçidi, yorucu olduğu kadar etkileyici de.













Ren Rotası

Eurovelo 15 güzergahı çıktığı İsviçre Alplerinden bin 230 kilometreyle Avrupa’nın en önemli nehirlerinden Ren boyunca uzanıyor. Nehir, yeşil düzlük alanlar ve şatolarıyla ünlü Orta Ren Vadisi üzerinden Ruhr Havzası’nın sanayi merkezlerine ve oradan da Kuzey Denizi’ne dökülmek üzere Hollanda’nın Rotterdam kentine kadar devam ediyor.













Doğu Kıyısı Bisiklet Yolu

Baltık Denizi'ni dolaşırken 10 ülke geçilip, 7 bin 980 kilometre kat ediliyor. Rusya’daki St. Petersburg'tan başlayıp aynı yerde sona eriyor. Bisikletçiler Baltık kıyıları boyunca Hansa Birliği’nin ortaçağdaki güçlü şehirlerini geride bırakıyor. Örneğin UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde de yer alan Wismar ve Stralsund (fotoğrafta) gibi. Tipik tuğla Gotik tarzındaki binalar Hansa dönemini yansıtıyor.













Kuzey Denizi Rotası

Kuzey Denizi rotası olan Eurovelo 12 güzergahı yedi ülkeden geçiyor. Bisikletçiler en uzun etabı İskoçya’nın vahşi doğasında geçiyor. Güzergah boyunca nehirler, kıyı kayalıkları, ıssız ovalar ve otlaklar geride bırakılıyor. Ana yollarda bile fazla trafik yok. Bu her bisiklet turisti için bir hayal.













Akdeniz Rotası

Akdeniz’in güneşli ve ılıman ikilimi bisikletçilere Eurovelo 8 güzergahında eşlik ediyor. İspanya’nın Cadiz kentinden başlayan 5 bin 888 kilometrelik güzergah Kıbrıs’ta son buluyor. Aralarında Barcelona, Monaco ya da Venedik (fotoğrafta) gibi güneşin parladığı, heyecan verici şehirler geride bırakılıyor. Ayrıca Karadağ ve Arnavutluk kıyıları gibi yerler keşfedilmeyi bekliyor.













Demir Perde Rotası

Barents Denizi’nden Karadeniz’e uzanan Demir Perde, bir zamanlar Avrupa’yı Doğu ve Batı olarak bölen 7 bin kilometrelik bir bariyerdi. Eurovelo 13 güzergahında bisikletçiler Avrupa’nın bölünmesi ve birleşmesinin tarihini yaşıyor. Terk edilmiş gözetleme kuleleri, sınır karakolları ve anıtlar (fotoğraf: Mikulov Anıtı, Çekya) bu dönemden izler barındırıyor.