2 Şubat 2018

Türkiye’de bir ilk: ‘Avrupa Bisiklet Yolları Ağı’na İzmir dahil oldu

İzmir sınırları içinde kalan 491 kilometrelik bisiklet yolu, ‘Avrupa  Bisiklet Yolları Ağı’na (EuroVelo) dahil edildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesinin, yılda 7 milyar avroluk ekonomiye sahip EuroVelo’ya dahil olmak için yaptığı başvuru kabul edildi. İzmir, EuroVelo’ya Türkiye’den dahil olan ilk kent olacak.

İspanya’nın Cadiz kentinden başlayan, Yunanistan’ın Atina kentinde ve ayrıca Kıbrıs’ta iki bitiş noktası bulunan doğu-batı doğrultusundaki 5 bin 888 kilometrelik bisiklet yolları ağı, İzmir’in de eklenmesiyle 6 bin 379 kilometreye çıkacak.

EuroVelo Sekiz Akdeniz Rotası’nın uzantısında yer alan İzmir’e gelmek isteyen bisikletçiler, Sakız’dan Çeşme’ye veya Midilli adasından Ayvalık’a deniz yoluyla geçebilecek ve Dikili üzerinden Bergama, Aliağa, Foça, Sasalı, Urla, Çeşme, Alaçatı, Seferihisar, Gümüldür’den Selçuk’a ulaşacak.

UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Bergama ve Selçuk ilçelerini de birbirine bağlayacak bu ağ, 491 kilometre uzunluğunda olacak.

Akdeniz Rotası’nda hangi ülkeler var?

EuroVelo’nun 16 uzun yol bisiklet rotasından EuroVelo 8 Akdeniz Rotası, İspanya’dan başlıyor. Fransa, Monako, İtalya, Slovenya, Hırvatistan, Bosna Hersek, Karadağ, Arnavutluk’tan devam edip, Yunanistan ve Kıbrıs olmak üzere 11 ülkeden geçiyor.

Rota üzerinde 23 dünya mirası ve Ege Bölgesi’ne özgü 712 balık türü bulunuyor. Bu ağa İzmir’in de eklenmesiyle ile birlikte liste genişleyecek.