27 Ağustos 2013

Yaşanabilir Sokaklardan Sürdürülebilir Kentlere

New York’taki bisiklet ve yaya yolu uygulamaları İstanbul’a örnek olacak.

New York Ulaştırma Departmanı Planlama ve Araştırma Müdürü Matthew Roe, İstanbul’un 7 tepeli bir kent olmasına karşın düzlüklerinin de olduğunu belirterek örneğin sahil şeritlerine bisiklet yolları yapılabileceğini kaydetti.

Embarq Türkiye Sürdürülebilir Ulaşım Derneği tarafından 26 Ağustos Pazartesi günü Salt Galata'da düzenlenen “Yaşanabilir Sokaklardan Sürdürülebilir Kentlere” adlı seminere katılan Roe, New York sokaklarında yaptıkları çalışmaları anlattı. İstanbul’un tepeler üzerinde kurulmasına karşın her noktasına bisiklet yolu yapılabileceğini belirterek San Francisco’yu örnek olarak gösteren Roe, “İstanbul gibi tepeleri olan San Francisco’da bisiklet çok popüler. Kendi aracınız yoksa ya bisiklet ya da otobüs kullanmanız gerekiyor” dedi.
Cumhuriyet, 27.08.2013

Sunumu bu bağlantıda bulabilirsiniz.


Matthew J. Roe kimdir?









Lisans eğitimini Wesleyan Üniversitesi’nde tamamlayan Matthew Roe, Columbia Üniversitesi Planlama ve Koruma kürsüsünden Kentsel Planlama yüksek lisans derecesini aldı. Roe, 2008 yılından itibaren New York Ulaştırma Departmanı’nda Planlama ve Araştırma Müdürü olarak, 2009 Eylül’den bu yana ise Kıdemli Planlama ve Araştırma Müdürü olarak görev yapmaktadır. Sokak planlaması ve iyileştirme üzerine birçok sunum yapmış ve makalesi yayınlanmış olan Roe, sürdürülebilir ulaşım ve kentsel hayatın iyileştirilmesi amacı ile New York şehrinde çalışmalarını sürdürmektedir.
Kaynak Embarq

New York Kent Merkezine Yeşil Işık Projesi’nin katkıları

Öncesi ve Sonrası


Semineri izleyen Serhan Kumbasar: “Oldukça ufuk açıcı bazı bilgilere ulaştık. Bazılarının bu toplumda, bu kültürde yapılabilmesi oldukça zor olsa da. New York şehrinden örneklerle sunulan seminerde en ilgimi çeken düşük hızla akan trafik bölgesinde paylaşılan yoldu. Burada yayalar, bisikletliler ve araçlar beraber aynı yoldan gidiyorlardı. Bizde böyle bir yol var aslında; İstiklal Caddesi...” görüşünde.