4 Aralık 2017

Son Dakika Göçbeyli; 5çeyrek

Niye son dakika? Çünkü hava yağacak mı yağmayacak mı ancak cuma netleşti. Niye 5çeyrek? Çünkü beşimize bir çeyrek eklendi, o da 1 haftalık yavru köpek oldu. Yani Serhan, Haluk, İhsan ve Çeyrek’le sabah Bostancı Caffé Nero’da buluşup Göçbeyli’ye pedalladık. Sahil bisiklet yolunu kullanmadık, asfalttan hızla sürdük Pendik’e.

122 Yıllık Darülaceze Taşınıyor. 1895 yılında Sultan II. Abdülhamit tarafından kurulan 550 kişi kapasiteli Darülaceze'nin taşınacağı duyuruldu. Yassıören’de 150, Kurtköy’de ise 500 bin metrekarelik alanda inşa edilmesi planlanan iki yeni Darülaceze’den ilkinin projesi için son aşamaya gelindiği açıklandı. Bu ne demek? Darülaceze Ranta Açılıyor. Evet şehrin merkezindeki bu arazi artık fazlasıyla değerlendi. Şu anda otopark olarak kullanılan, mülkiyeti Darülaceze’ye ait olan arazi, turizm ve özel sağlık alanı olarak planlanmış. Yapılaşma koşulu 15 kata çıkarılmış. Böylece mevcut durum yüzde 300 oranında artarak bölgenin kullanım yoğunluğu ve trafik yükü içinden çıkılmaz bir hal alacak. Ohh ne âlâ! Kültür varlığı olarak tescilli Darülaceze’yi de otele çevirirsin. Komisyonu da Man’a. Aliyül âlâ!

Pendik Beltur, kahvaltı etmeyenler için mola yerimiz. Çayı 2 lira yapmışlar. Hoppala! Son gelişimizde 1,5 idi. Niye zamladınız? Şubat’tan beri 2 demez mi. Hadi canım, bir ay önce geldik, 1,5’dan içtik. Öp babanın elini.

Yollar bisikletçi dolu. Yol bisikletiyle gruplar halinde yarış takımı gibi giyinmiş pedal basanlar mı istersin, tek, lay lay lom sahilde pedallayan mı, yüklenmiş, pazar günü bir yerde tezgah açıp üç beş kazanmaya gideni mi...?

Sabah kapalı olan hava açmaya başlıyor. Lodos da var. Ama çarşambaya doğru ısı hızla düşecekmiş, 5°C’ye kadar. Sabiha Gökçen yolu halen süren tünel çalışması nedeniyle çok tehlikeli olduğundan Aydınlı-Orhanlı güzergahını kullanıyoruz artık. Daha önce defalarca gittiğimiz bu yolda Tepeören’e kadar güzelce çıkılır. Kimi yerler oldukça diktir, kimi yerler makuldür. Biz de kâh pedallayıp kâh bekleyip Tepeören’e vardık.

Kültürel ve tarihi miraslarıyla dünyanın en gözde şehirlerinden biri olan İstanbul’da restorasyonların neden olduğu tartışmalar dinmek bilmiyor. Geçmiş dönemde Tekfur Sarayı, Süleymaniye Camii, Ayvansaray Surları, Kılıç Ali Paşa Camii, Süheyl Bey Camii, Atik Valide Külliyesi, Bozdoğan Kemeri gibi tarihi ve kültürel miraslarda yaşanan restorasyon kazalarına her geçen gün yenileri ekleniyor. İşte onlardan biri de V. Murad’ın av köşkü ve hamamı. Marmara Üniversitesi Göztepe Kampusu’nda bulunan tarihi yapının yenilenmesi sonucu ortaya bambaşka bir görüntü çıktı. Zemine döşenen parke, cam tavan ve sıvasıyla tepki toplayan projenin fotoğraflarının sosyal medyada paylaşılmasıyla tartışmalar başladı. Ve bu saçmalığın içinde bir de üniversite var. Durumun vahametini görebiliyor musunuz? Marmaray Sirkeci İstasyonu’nun hemen arkasında kalan Vilayet Caminin durumu. 149 yıllık tarihi yapı kırmızı beyaz oldu.















Ara sıra Çeyrek’in ihtiyaçları da karşılanıp Tepeören’den sağa, Gebze yönüne döndük. Dev elektrik direkleri, santralleri arasında geçip PO’da bir ihtiyaç molası. Bu sırada iki uyuz olmuş köpeğe ilaç yutturulması ve güzel bir yoldan Akfırat’a geldik. Yol boyunca dizili 4 ayaklı dostlarımızın tezahüratıyla.

Göçbeyli’ye giden yolumuzun çevresi hızla değişmekte, bozulmakta. Üçüncünün bağlantı yolları nedeniyle ağaçlar kesilmiş, etraf kelleşmiş, damperliler vızır vızır dolanmaktalar. Bu bölge aynı zamanda köpeklerin atıldığı, terk edildiği yerler. Yol kenarında hızlı sürücülerin kurbanı olmuş, etrafta sizi, acaba yemek mi geldi merakı ile gözleyen köpekler bekler. Şu sıralar Firuzan, burada arabanın çarpması sonucu arka ayakları tutmayan bir köpeğin tedavisini üstlenmiş durumda. Buradan okuyabilir, destek verebilirsiniz; Damlaya Damlaya Göl Olur.

Göçbeyli’de Firuzan’ın kardeşi Filiz-kocası Evren-oğlu Deniz-görümcesi Şebnem ile buluşuyor, küçük bisikletçinin sele ayarını yapıyor, gözleme+çay eşliğinde güneşli bir havada sohbet ediyoruz. Çaylar 1-, gözleme 5- lira. Deniz bisikletlerden çok etkileniyor ve kendine de pedallısını istiyor teyzesinden (Firu, benden sana hatırlatmamı istedi).

İstanbulPark nedeniyle bu bölgede ralli yarışları yapılmakta. Mudarlı, Darlık, Esenceli ve Göçbeyli çevresi yarış etabını içinde. Bugün de Off Road yarışları olacağından söz ediyor Firuzan.

Prof. Dr. Canan Karatay, katıldığı konferansta "Beyaz peynir yanına 30-40 zeytin koyun, bütün gün düz duvara tırmanırsınız" dedi.

Canan Efendigil Karatay, (d. 2 Mart 1943, Elazığ), Türk hekim, Kalp ve İç Hastalıkları Profesörü, İstanbul Bilim Üniversitesi eski Rektörü ve İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Ana Bilim Dalları öğretim üyesi, kalp ve iç hastalıkları uzmanı.

Karatay'ın ortaya koyduğu gebelikte şeker yüklemesi testinin zararlı olduğu, D vitamininin diyabet hastalığından koruduğu, çocuklara Türk kahvesi içilmesinin yararlı olduğu gibi tıbbi tavsiyeler medyada tartışma konusu olmuş, Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği şeker yüklemesi ile ilgili beyanatları nedeniyle Karatay hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmuş, Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi ile İstanbul Tabipler Odası’na tıbbi deontoloji ve hekimlik meslek etiğini ihlal ettiği gerekçesiyle şikayet etmiştir. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu bu konularda açıklama yaparak Karatay'ın beyanatlarının aksini savunmuştur. Suçlamalar hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından takipsizlik kararı verilmiştir.

İlk kitabı Nisan 2011'de "Karatay Diyeti" ismiyle çıkmıştır. Bu en çok konuşulan kitabı da olmuştur.  Daha sonra Kasım 2011 "Karatay Diyetiyle Yaşam Boyu Sağlık", Mayıs 2012 "Karatay Mutfağı", Şubat 2013 "Karatay Diyetiyle Obezite ve Diyabete Çözüm Var!" ve son olarak Ekim 2013'de "Karatay Diyetiyle Beslenme Tuzaklarından Kurtuluş Rehberi" isimli kitapları yayınlanmıştır.

Canan hoca beyanlarıyla çoğu kesimin nasırlarına bastığından tepkisini çekiyor. Çünkü “Endüstrinin desteklediği hiçbir çalışmaya güvenmemeli” diyor. Haklı. Bir gün bakıyorsun bir şey faydalı ertesi gün zararlı oluyor. ABD’de yeni ortaya çıkarılan tarihi belgelerde, şeker şirketlerinin 1960’larda bilim adamlarına para ödeyerek kalp hastalıklarında ’doymuş yağları’ günah keçisi yaptırdıklarını okuyoruz.

Dönüş yolundayız. Deniz bizi evinin yakınında bekliyor, el sallıyor. Biz de Terakki okullarının önünden devamla, geneli iniş olan uzunca bir yoldan İçmeler’e geliyoruz. Yolda düşen ince damlacıklar biraz tedirgin ediyor hepimizi. Yağmur beklenenden erken mi düşecek? İhsan zaten bastı gitti. Biz de fazla oyalanmadan gelmekte olan kara bulutlardan kaçarcasına asfalttan, arabaların ortasından hızla ilerliyoruz Kadıköy yönüne doğru. Bisiklet yolu mangalcı, yaya, bebe dolu. Hiç biri bisikleti görmüyor, algılamıyor. Araçlar hiç olmazsa gene de etraflarını görmekteler. Maltepe’de arkadaşlardan ayrılıyor, Başıbüyük üzerinden yolu kısaltarak eve dönüş yapmak üzere tırmanıyoruz. Pilim bitti ama. Enerjimi kazanmak için muskalardan iki tane atıyorum ağzıma. Eve varmadan güzel bir müjdeyi de vereyim: Taksim’in ardından Kadıköy rıhtımına 20 bin kişilik ‘Ulu Cami’ projesi onaylandı.











Son Dakika Göçbeyli; 5çeyrek: Dudullu-Bostancı-Pendik-Aydınlı-Orhanlı-Tepeören-Akfırat-Göçbeyli-Tepeören-Orhanlı-İçmeler-Maltepe-Başıbüyük-Dudullu

Tur tarihi: 3 Aralık 2017
Kat edilen mesafe: 111,98 km.
Ortalama hız: 17,2 km/sa.
Bisiklete biniş süresi 6 sa. 29 dk., dışarıda geçen süre 8 sa. 36 dk.
En yüksek sıcaklık 31 ˚C, en düşük 16 ˚C, ortalama 21,2 ˚C
İrtifa kazancı (çıkış) 932 m, kaybı (iniş) 942 m.
En düşük irtifa 0 m., en yüksek 260 m.

Garmin yol bilgiler Son Dakika Göçbeyli;5çeyrek

Relive yol bilgiler Son Dakika Göçbeyli;5çeyrek



































Foto katkıları için Filiz’e teşekkür.