4 Nisan 2017

Riva; Sabah Ola, Hayır Ola

Şikayetle başlayacağım, maatteessüf. İstanbul’un yolları... adamı deli ediyor. Trafiği bıraktık, yolları kollamaktan etrafa bakamaz olduk. Delik, çukur, yama, üzerine bir yama daha, sertleşmiş çimento artığı, yol boyunca açılmış-kapatılmamış kanallar, hız kesme kasisleri... ne ararsan. Bisikleti vura vura canını çıkarttık. Belediye de kendini belediye sanıyor, bisiklet yolu yaptık diye reklam yapıyor. Paşabahçe tarafına bir bisiklet yolu yapmışlar. Parlak mavi boyamışlar. Havanın rutubeti yetiyor kaymaya, hele yağış oldu mu buz üzerindesin sanki. Kimin aklından çıkıyor bunlar? Hayatında ikitekere binmemiş herhalde!

Dam üstünde saksağan

Vur beline kazmayı

Bu ne biçim kereviz

Bahçelerde maydanoz

Gel bize bazı bazı

Havalar yavaş yavaş kıvama geliyor. Riva, Karadeniz çıkışında şirin bir köy diyebilirim. Yazın denizi dolup taşar. Bisiklet için güzel bir mesafe. Sabah 9.15 Beylerbeyi’nde buluştuk. Serhan, Haluk, sürpriz olarak Ümit, yarım yolcular Kamil ve Levent ile.

Boğazın kenarından Beykoz’a, oradan Akbaba’ya kahvaltı etmeye geldik. Hava ancak erken saatlerde halen serin. Akbaba ve çevresi bugünlerde keyifli, daha bozulmadı. Sırmakeş suyu da buralarda. 1900’lerden gelen bir marka.

Hem kahvaltımızı ediyor hem yoğun sohbetteyiz. Bisikletçinin macerası bitmez. Anlatacak çok şey çıkar her daim.

Levent ve Kamil’den ayrılarak (onları düğün ve apartman toplantısına yollayarak) Dereseki’yi tırmanıp Riva otoyolunda pedallıyoruz. Sağdaki mesire yerleri, kasaplar, etler, mangallar... falan, pazar olduğundan müşterisini toplamaya başlamış bile. Güvenlik şeridi de otopark olmuş efendilere. Arabasını burnunun dibine koymaz da yürümek zorunda kalırsa havası bozulur beyzadenin.

Atık Yönetmeliği kapsamında naylon poşetlerin marketlerde ve mağazalarda kullanımı 1 Ocak 2018'den itibaren yasaklanacak diye bir haber duyduk. Bu ülkede kuralları hiç uygulamazlar ki? Cahil bir toplum. Ekmekler kağıda girecek denildi tutmadı. Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu’nun plastik poşetlerle ilgili çıkan yasaklanacağı haberlerinin doğru olmadığını belirtti. Eroğlu, "Türkiye Perakendeciler Federasyonu’nun basında yer alan '01.01.2018 tarihinden itibaren Plastik Poşetler Yasaklanıyor' şeklinde beyanatları gerçeği yansıtmamaktadır. Plastik poşetlerin yasaklanması söz konusu değildir" dedi. Buyurun bakalım. Tersinden Mersin.








6 ay gelmiyorsun bir yere hemen başkalaşıyor. Üçüncünün bağlantı yollarından biri buradan geçmiş (Alibahadır yakınından), viyadük olarak. Kavşaklar, inişler-çıkışlar falan... Bu da haliyle araç trafiğini çoğaltmış.

Riva’ya mıhlama yemeğe geldik. Ancak kahvaltıdan halen midemiz dolu.  Demek kahvaltısız doğrudan buraya gelmeli bundan böyle. Ama gene de karalahana yemeği ve ortaya, küçük dedik ama büyük getirdiler, mıhlama/muhlama. Güneş çıktığından dışarıda oturuyoruz. Lokanta sahibiyle Serhan hemşehri çıkıyorlar. Nüfusunu göstermeden inandıramıyoruz adamı İkizdere’li olduğuna.

Kişi başı 12,5 TL’yi bırakıp dönüş yoluna geçiyoruz. Alibahadır üzerinden MŞP. Hava ısındı, üzerimizdekiler fazla geliyor. Biraz hafifletiyoruz. Alibahadır-MŞP-Zerzevatçı yolları harika köy yolları. Bölge çok güzel. Yol kenarında tezgahlarda yeşillik, yumurta, sebze satılmakta. Bir iki lokanta. Önlerinde arabalar, köpek gezdirenler, koşan bebeler...

MŞP sonrası güzel bir tırmanış ve Zerzevatçı’ya iniş. Cami yanındaki kahvede son bir mola. Sonra eve kadar devam.

Zerzevatçı çıkışı sağda 3-4 küçük köpek, bir büyük, bir de arka ayakları felçli köpek. Tabii Firuzan’ın içi el vermiyor. Yanındaki mamaları önlerine döküyor, felçlinin foto-videoları çekiliyor ve derhal çözüm arayışına geçiliyor.

Vejetaryen beslenme düzeni gezegenimizi kurtarır mı?

Vejetaryen beslenme, gezegenimizin korunmasına katkıda sağlayabileceği gibi, trilyonlarca dolarlık bir tasarruf da sağlayabilir.

Vejetaryen ve vegan beslenme düzenlerini savunanlar, et tüketimini azaltmanın insan sağlığı üzerinde olumlu etkiler yarattığına da işaret eden ve sayıları her geçen gün artan kanıtlar sunmakta zorlanmazlar. Benzer biçimde, iklim değişikliği eylemcileri de insanları et yeme alışkanlıklarından vazgeçirmek amacıyla sıklıkla hayvansal ürünlerin çevreye verdiği sayısız zararlardan söz eder.

Serhan’ın arka aktarıcı ayarları Haluk tarafından düzeltilip, peş peşe Kavacık kavşağı aşılıp mermi hızıyla A. Hisarı’na vardık bile. Şimdi Boğaz trafiğiyle cebelleşecek, ortadan, sağdan, soldan, bulduğun her boşluktan kaçıp Üsküdar’a varacaksın. Ümit de Beylerbeyi’nden yolu şaşırıp peşimizden geleceğine Altunizade yönüne gidince, Üsküdar’da Serhan’dan ayrılıp Kadıköy-Kızıltoprak’ta Haluk’tan ayrılıp sokak aralarından kapanmış yollardan (uyarı koymazlar ki dibine kadar gidip dönesin diye) hoplaya zıplaya, çukura gire çıka eve ulaşırsın.

Haydoy bağışları için teşekkürler.










Riva; Sabah Ola, Hayır Ola: (Dudullu)-Beylerbeyi-Beykoz-Akbaba-Dereseki-Riva-Alibahadır-MŞP-Zerzevatçı-Kavacık-A. Hisarı-Üsküdar-Kadıköy-(Dudullu)

Tur tarihi: 2 Nisan 2017
Kat edilen mesafe: 104,61 km.
Ortalama hız: 13,2 km/sa.
Bisiklete biniş süresi 7 sa. 55 dk., dışarıda geçen süre 10 sa. 54 dk. 
En yüksek sıcaklık 27 ˚C, en düşük 8 ˚C, ortalama 15,4 ˚C
İrtifa kazancı (çıkış) 1719 m, kaybı (iniş) 1691 m.
En düşük irtifa 0 m., en yüksek 252 m.

Garmin yol bilgileri Riva; Sabah Ola, Hayır Ola

Relive yol bilgileri Riva; Sabah Ola, Hayır Ola

















































Foto katkıları için Levent’e teşekkürler.