31 Ekim 2014

Tuzla - 29EkimKutluOlsun

29 Ekim 1923'te TBMM, Teşkilât-ı Esasiye Kanunu’nda (1921 Anayasası) yaptığı değişiklikle, devletin yönetim biçimini cumhuriyet olarak ilan etmiştir. Aynı gece bu ilan, atılan 101 pare top ile kutlanmıştır. 1924 yılında ise cumhuriyetin ilanı şenliklerle kutlanmıştır.

2 Şubat 1925'te, Hariciye Vekaleti'nce (Dışişleri Bakanlığı) düzenlenen bir kanun teklifinde 29 Ekim'in bayram olması önerilmiştir. Bu teklif Meclis Anayasa Komisyonu tarafından incelenmiş ve 18 Nisan'da karara bağlanmıştır. 19 Nisan'da ise teklif TBMM tarafından kabul edilmiştir. 628 sayılı bu kanun ile 29 Ekim, 1925'ten itibaren ülke içinde ve dış temsilciliklerde bayram olarak kutlanmaya başlanmıştır.

Biz de bayramı kutlamak üzere Tuzla’ya pedalladık; Serhan, Gültekin, Emin, Nüvit, Haldun, Tolga ve Cengiz ile. Önceki gün yağan yağmur dinmiş, yollar kurumuş, parçalı bulutlu bir havada. Kadıköy’den gidiş-geliş 80 km. Yol rahat, rampa yok. Tuzla keyifli, yiyecek-içecek bol. Yol boyunca bayram coşkusunu yaşayan-paylaşan insanlar. Ülkedeki her türlü olumsuzluğa karşın cumhuriyete olan inançlarını yitirmeden.

Tuzla’da minik bir müze gezdik: Tuzla Sosyal Dayanışma Derneği’ne ait. Mübadele sırasında Selanik-Kavala tarafından gelip buraya yerleşenlerin çocukları ve torunlarının kurdukları. Dernek başkanı Nursen Hanım bize 2 katlı evi gezdirirken, duvarlarda asılı fotoğraflar üzerinden dünü ve bugünü farklılıklarıyla özetleyiverdi. Dernek yerel yönetimden destek almadan bugüne kadar pek çok etkinlik düzenlemiş: şehirler arası geziler, söyleşiler, konserler, şenlikler, öykü yarışmaları, kermes, koro, halk oyunları ve pek çok basılı yayın. Bisikletiniz sizi Tuzla’ya getirdiğinde bu küçük evi (Kent ve Mübadele Müzesi) ziyaret edin, çok hoş öyküler dinleyebilir, Tuzla’nın eski halinin fotoğraflarını görebilirsiniz.

Dönüş yolunda Emin’in aniden pedallara basmasıyla ortadan kaybolması bir oldu. Yetişeceğiz diye iflahımız kesildi. Ancak Pendik’te yakalayabildik.


Tuzla - 29Ekim

Tur tarihi: 29 Ekim 2014
Kat edilen mesafe: 77,96 km.
Ortalama hız: 12,3 km/sa.
Bisiklete biniş süresi 6 sa. 19 dk., dışarıda geçen süre 8 sa. 45 dk. 
En yüksek sıcaklık 21 ˚C, en düşük 16 ˚C, ortalama 19,1 ˚C
İrtifa kazancı (çıkış) 516 m, kaybı (iniş) 519 m.

Garmin yol bilgileri Tuzla-29Ekim




































Foto katkıları için Haldun’a teşekkürler.
Kaynak Vikipedi



Ülkemize yakışmayan iş cinayetlerini, trafik canavarını, Validebağ direnişini, şehitleri anmadan / görmeden / karşısına dikilmeden var olmamıza olanak yok.