27 Temmuz 2014

Çetin geçen bir yarışın sonunda...

























Bacaklarının boydan boya bir fotografını Facebook’da paylaşan Fransa Bisiklet Turu yarışçısı Bartosz Huzarski, yarışın ne denli yorucu olduğunu bize gösterdi.

Polonyalı NetApp-Endura binicisi, 18. etabın hemen arkasından çektiği şipşak fotograf sosyal medyada sarsıcı bir etki yarattı.

Resmin oluşturduğu genel kanı, Huzarski’nin bacakları “sağlıksız” ve “doğal” olmadığı yönünde. 33 yaşındaki yarışçı “bacaklarımın bu denli ilgi uyandıracağını beklemiyordum” diye yazdı.

“Benim için bu durum gizli bir şeyi açığa çıkartmak değil. Bu görüntüleri, her gün olmasa da, sık sık, özellikle yüksek sıcaklıklarda geçen çetin yarışlar sonrası görmekteyim.”

“İnsanlar farklı şeyler yazıp düşünmekteler, ‘bu mümkün değil’, ‘sağlıksız’, ‘dopinge bakın’... gibisinden.“

“Bacaklarım elbette Victoria’s Secret modelleri veya yakındaki sebze dükkanındaki Mary’nin veya ofiste çalışıp 10 km bisiklete binen ya da haftada 3 kere koşan birinin bacakları gibi olmayacaktır.”

“Fotografta gördüğünüz hiç de sağlıksız değil.”


Reddit kullanıcıları resimdeki duruma hemen bir açıklama getirdiler: Yüzey damarları efor sonrası genişleyerek kalbe kanı geri taşımakta, o nedenle damarlanma (vaskülarite) olarak bilinen bu durum, uzun mesafeleri geçen yarışçılarda normaldir. Efor bitip kişi ayağa kalktığında damarların kanla dolmasına neden olur.


Haber için Ozan’a teşekkürler.